Mindkét fél vizsgálata

Az orvosok előszeretettel hangsúlyozzák, hogy a pontos kórelőzmény fél diagnózis, tehát készüljenek fel arra, hogy kínos kérdések is felbukkannak majd. Éppen ezért önnek és partnerének is joga van az or­vossal külön-külön, és nem egymás füle hallatára be­szélni. Mivel a meddőség leggyakoribb oka a fertőző betegség talaján kialakuló kismedencei gyulladás, mindkettejüket alaposan ki fogják kérdezni ez irány­ban, és vírusszerológiára vagy antigén kimutatásra is vesznek vért. Az első vizsgálatok során HIV-tesztet, hepatitisvírus-szerológiát, indokolt esetben STD-szűrést végeznek. Amennyiben ön fertőző vagy nemi betegség tüneteit észleli magán, jelezze ha­ladéktalanul a megfelelő szakembernek.Részletes kórtörténet

  • Elsősorban az általános és a szexuális kórelőzményt, valamint az egészségügyi kockázatot felmérő, családi és egyéni kórelőzményt is magában foglaló kérdőív gondos kikérdezéséből és rögzítéséből áll. Doku­mentálják a dohányzást, az alkoholfogyasztást, az ét­kezési szokásokat, a munkahelyi megterhelést, a gyógyszerszedést; számba veszik a krónikus beteg­ségeket, úgymint epilepszia, depresszió, magas vér­nyomás, cukorbetegség, anorexia. Fel kell tüntetni -ha szükséges, családfával – a családban előforduló genetikai betegségeket, valamint a nemi működés zavarait – férfiaknál erekciós és ejakuládós zavarokat.


A nő legyen felkészült a következőkből:

•   A menstruációs ciklus hossza

•   Középidős fájdalom

•   Menstruáció előtti feszültség

•   Fájdalmas közösülés

•   korábban szedett fogamzásgátló pontos neve

•   Megelőző vetélés, kora- vagy halvaszülés

•   Ismert, a reproduktív rendszert érintő betegség

A szexuális egészség igen fontos része a termékeny­ség felmérésének, amely már igen korai fázisban irányadó. A saját érdekében legyen őszinte az orvos­hoz.

 


Szexuálisan átvitt betegségek (STD-k) irányában végzett vizsgálatok

  • Tekintettel arra, hogy a nemi betegségek nemcsak a szaporító szervrendszerben, hanem a fejlődő magzatban is életre szóló kárt okoznak, azok kizárása még a terhesség vállalása előtt indokolt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sok STD tünetszegény, vagyis anélkül okoz kárt a szervezetben, hogy az érintett egyén észrevenné. Chlamydia esetében pl. a nők 70, a férfiak a-50%-a semmilyen tünetet nem észlel magán. Az STD-ket vérből nézik, a beteg számára a vizsgálat nem több egy egyszerű vérvételnél.HÍV

  • A humán immundeficiencia-vírus az AIDS (szerzett immunhiányos betegség) okozója, amely a kórokozók elleni harcban kulcsfontosságú ún. T-sejteket pusz­títja. A vírus átjuthat a méhlepényen és bejuthat az anyatejbe is, ezért a hordozókat ki kell szűrni.

 

Hepatitis B és C

  • Ez a két, krónikus májgyulladást okozó vírus vérrel és testnedvekkel (nyál, ondó) ke­rülhet a gazdaszervezetből egy másikba, így bizonyos mértékig szexuálisan terjedő betegségekről van szó. A C-vírus kizárólag vér útján terjed. A hepatitis ­vírusok izolálása és az ellenük való védettség mérté­kének meghatározása vérvizsgálattal történik.

 


A gonorrhoea, a szifilisz és a chlamydia

  • Baktériu­mai többnyire a beviteli kapun (méhnyak, hüvely, száj nyálkahártya) is megtalálhatók, így azok kimuta­tása a testnedvek elemzése, nyálkahártyakenet vizs­gálata útján is lehetséges. A jó hír, hogy megfelelő antibiotikum alkalmazásával ezek teljesen kiírthatók a szervezetből.

 


Genetikai szűrés

  • Mivel nem tudnak minden betegséget szűrni, genetikai szűrővizsgálatok végzésére csak akkor kerül sor, ha a családban már van egy vagy több, tisztázott vagy tisztázatlan, vélhetően örökletes betegség. Amennyiben ez sejt- vagy molekulabiológiai módszerekkel kimutatható, lehetőség van a szülők vagy a magzat ún. prenatális, vagyis születés előtti szűrésére. Számos betegség azonban még ma is csak szindrómatológiailag diagnosztizálható, a hátterükben álló eltérést nem ismerjük.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.