Ovuláció vizsgálata méhnyakváladékkal

A váladékunk jelzi a termékenységünket. A váladékunk mennyiségének és változásainak felismerése a termékenység megértésének a kulcsa, a hormonális aktivitás leghasznosabb mutatója. A legtermékenyebb váladékot, amely leginkább nyers tojásfehérjére hasonlít, a kiugróan magas ösztrogénszint stimulálja, és nemcsak azt jelzi, hogy hamarosan bekövetkezik az ovuláció, de egyben optimális környezetet és csatornát alkot a spermiumoknak, amelyen azok fölúszhatnak.

  • A legkönnyebben  akkor mutatható ki az ösztrogén jelenléte és mennyisége a véráramban, és akkor következtethetünk a fogamzásképességünkre, ha az egész ciklus alatt ellenőrizzük a méhnyakváladékunkat. Mivel a növekvő ösztrogéntermelés fokozott váladéktermelésre stimulálja a méhnyaksejteket,  az ovuláció közeledtével egyre nyirkosabbá és síkosabbá teszi a hüvely környékét.

 

Méhnyakváladék vizsgálata

  • közvetlenül  ovuláció előtt a méhnyakváladék teljesen kitisztul, nyúlóssá válik, és a nyers tojásfehérjére hasonlít. Az ovuláció után szinte azonnal megszűnik a méhnyakváladék tisztasága és rugalmassága. Ismét sűrűbb, opálosfehér váladékká alakul, és sokat „pacázik” a következő napokban.  A következő menstruációig hátralevő hetekben pedig megint minimálisra csökken a méhnyakváladék, csak annyira, hogy nedvesen tartsa és óvja a hüvelycsatornát.

 

  • A méhnyakváladékot a vécén ellenőrizhetjük a legjobban. Miután megtöröltük magunkat, nézzük meg, hogy van-e, és ha igen, mi van a vécépapíron. Tiszta ujjal is ellenőrizhetjük, vagy figyeljük a bugyinkat.

 
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.