Termékenységi vizsgálatok – Férfiaknak

Férfiak termékenységi vizsgálatakor az első lépés mindig az ondóelemzés, amelyből számos eltérésre – a sper­miumok számbeli, alaki és mozgászavaraira, hormo­nális problémákra – derülhet fény. Indokolt esetben az ondóból a spermiumok mozgását akadályozó an­titestek is kimutathatók.


Ondóvizsgálat

  • Az ejakulátum mennyiségét és minőségét, alvadékonyságát, állagát értékelik makroszkópos (ránézésre milyen) és mikroszkópos (milyenek benne a sper­miumok) vizsgálatokkal.


Spermiumszám

  • Normálisan 1 ml ondóban 40-300 millió spermium van. Alacsony spermiumszámról 20 millió/ml alatti sejtszám esetén beszélünk. A sper­miumok mindössze az ejakulátum 2%-át adják, a fennmaradó 98% ondófolyadék. Egy ejakulátum al­kalmával 2-6 ml (kb. egy evőkanálnyi) sperma távo­zik – ennél kisebb mennyiség csökkent spermium­számot, ezt meghaladó pedig túlzott mennyiségű ondófolyadékot sejtet. A megtermékenyítő képessé­get mindkét állapot hátrányosan befolyásolja – az előbbi nyilvánvaló okokból, az utóbbi a hígulás, va­gyis a relatív spermiumszám csökkenése révén.

 


Motilitás

  • A csökkent motilitás – különösen csökkent spermiumszámmal kombináltan -jelentős mérték­ben rontja a megtermékenyítő képességet. Az egész­séges ondóban a spermiumok legalább fele egyen­letes előrehaladást végez a farok ostorszerű mozgása révén. A motilitást egy skálán adják meg – hármas fo­kozat fölöttit a sok és jól mozgó alak, nullát a nem mozgó alakok többsége jelent. A spermiumok több mint felét kitevő mozgásképtelen alak esetén a sejtek élő vagy élettelen voltát speciális festési eljárással adják meg – 40%-ot meghaladó életképtelen alak esetén necrospermiáról beszélünk. A spermiumok mozgásképességének javítására hagyományos és al­ternatív kezelési eljárások is rendelkezésre állnak.

 

Morfológia

  • Az egészséges spermium három alap­vető részből áll: egy fejből, amely az örökítőanyagot hordozza, egy nyakból, amely a mozgáshoz szüksé­ges energiatároló sejtszervecskéket tartalmazza, és egy farokból, amely a mozgást biztosítja. Az aberráns alakú spermiumok általában mozgásukban – így  megtermékenyítő-képességükben is – korlátozottak. A morfológiai elemzés kapcsán 200 spermium alakját és struktúráját vizsgálják mikroszkóppal – minél több a kóros alak, értelemszerűen annál kisebb a megtermékenyítő képesség.

 


Hormonális vizsgálatok

  • Az alapvető férfihormonok (LH, FSH, tesztoszteron) szintjének mérése egyszerű vérvizsgálattal kivitelezhető.

 

Az LH-t (luteinizáló hormon)

  • Az agyalapi mirigy termeli, feladata a herék tesztoszterontermelésének elősegítése. A tesztoszteron a legfőbb férfi nemi hormon, amelynek jelenléte és megfelelő szintje alapvetően szükséges a másodlagos nemi jellegek (pénisz nagysága, izomzat, szőrzet, hang, arckarakter), kialakításához, valamint a spermiumtermelés zavartalanságának fenntartásához. Alacsony tesztoszteronszint esetén nemcsak a férfias jellegek, hanem a potencia, a libidó és a termékenység is sérül –ilyet okozhat többek között az alkohol- és drogfogyasztás, egyes fertőző betegségek, környezeti mérgek és genetikai tényezők.

 

Normál spremiumszámnak számít:

– a spermiumok koncentrációja legalább 20 millió/ml
– az ejakulátum térfogata 2 ml vagy annál több
– egy ejakulátumban legalább 40 millió spermiumnak kell lennie
– a spermiumok legalább 75 %-a él
– a spermiumok legalább 30 %-a normális alakú
– a spermiumok legalább 25 %-a egyenletes előrehaladást végez
– a spermiumok legalább 50 %-ának mozgásiránya előrefelé van
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.