Termékenységi vizsgálatok – Nőknek

Alaphőmérséklet

Alaphőmérsékletnek a reggel minden egyéb tevé­kenységet – beleértve az ágyból való felkelést – meg­előzően mért testhőmérsékletet nevezzük. Az alaphőmérséklet mé­résének fontosságát az adja, hogy belőle megtud­ható, a ciklus mely napjain következik be ovuláció; majd az egyes ciklusok adatait összegezve megálla­pítható az ovulációs habitus, azaz behatárolható az ovuláció első és utolsó lehetséges napja. Az alaphő­mérséklet típusosan 37 °C alatt van, az ovulációt megelőző időszakban néhány tized °C-kal az ovulá­ciót követő átlag alatt. Az ovuláció idején az alaphő­mérséklet néhány tized fokos (0,1-0,4 °C) ugrását ész­leljük, majd az alaphőmérséklet az ovuláció bekö­vetkeztével kb. ugyanennyit esik, az azt követő napon ismét emelkedik, és ez az állapot a menstruá­cióig tartósul.Rh-meghatározás

  • Az Rh-vércsoport-meghatározás minden terhességi és termékenységi rutinvizsgálatnak része. Célja az Rh-pozitivitás vagy Rh-negativitás differenciálása. A ter­hes nők 8-15%-a Rh-negatív vércsoportú (az A, B és 0 főcsoportok a terhesség szempontjából kevésbé fontosak), ami egy esetlegesen Rh-pozitív magzatra nézve fokozott kockázatot jelent. A magzat az apá­tól örökölheti Rh-pozitív vércsoportját, amelyet az anya szervezete ezért idegenként ismer fel. Amennyiben a magzat vörösvértestjei az anya vérébe kerülnek, az anyában ellenanyagok termelődnek, ame­lyek a magzatba jutva az ő vörösvértestjeinek szétesését, a magzat súlyos károsodását okozhatják. Rh-összeférhetetlenség esetén az anyai antitestek egy másfajta antitesttel (anti-D) közömbösíthetők.

 

Rubeola

  • Mivel a rubeola (rózsahimlő) vírusa a fejlődő magza­tot nagymértékben károsítja (vetélést, magzati vak­ságot, süketséget, szívbetegséget és súlyos értelmi fogyatékosságot okozhat), minden terhesség előtt ajánlatos un. titerméréssel megnézni, átesett-e már korábban az anya ezen a fertőzésen, és ha igen, van­nak-e ellenanyagai.  Amennyiben az ellenanyagtiter alacsony, aktív immunizálásra van szükség még jóval a tervezett terhesség előtt.

 

Hormonvizsgálatok

  • A termékenységi rutintesztekbe beletartoznak a cik­lus 1-3. napján végzett hormonvizsgálatok, ame­lyekből következtetni lehet a petefészkek megfelelő működésére. A ciklus 21. napján egy újabb hormon­vizsgálattal – a progeszteron méréséből – megtudható, történt-e a középidőben ovuláció.

 

Ovulációs tesztek

  • Átlagos ciklusok esetén ovuláció a 14-16. napon kö­vetkezik be, de az azt kísérő hormonális változások érzékeny indikátorokkal már a 11. naptól kimutatha­tók. Ilyen érzékeny teszteket bármelyik patikában lehet kapni – valamennyi az LH vizeletből történő ki­mutatásán alapszik. A tesztek által detektálható mennyiségű LH jelenléte az ovuláció közeledtét jelzi – a pozitív jelzés megjelenését követő 2 napban vég­zett közösülés maximalizálja a fogamzás esélyeit.

 


Postcoitalis teszt

  • A postcoitalis teszt lényege, hogy a közösülést köve­tően a cervix környékéről mintát vesznek, és nézik, milyen állapotban vannak a nyákban a spermiumok. Először ovuláció-előjelző LH-mérés segítségével meghatározzák az ovuláció legvalószínűbb időpont­ját, majd a párt felkérik a közösülésre – síkosítók és egyéb kémiai segédeszközök mellőzésével. A közö­sülést követő 4-12 órán belül az orvos mintát vesz a cervix környékéről, majd mikroszkóp alatt vizsgálja a cervixnyákban a spermiumok túlélését, azok mozgá­sát, alakját.

 

Ultrahang

  • Ez a noninvazív vizsgálat korlátlanul ismételhető a petefészkek, a petevezetők és a méh, valamint az egyéb hasi szervek állapotának megítélésére. A kifejezetten a termékenységi vizsgálatokban alkalmazott hüvelyi ultrahang célja a méhnyálkahártya vastagságának mérése, valamint a petefészkekben a tüszők állapotának megítélése.

 


Hysterosalpingographia (méh- és petevezető-feltöltés)

  • A petevezetők strukturális eltéréseinek, átjárhatóságának megítélésére szolgáló eljárás. Lényege, hogy egy, a cervixen át a méhűrbe vezetett katéteren keresztül röntgensugárfogó kontrasztanyaggal feltöltik előbb a méhűrt, majd a szájadékokat elérve a petevezetőket, és bizonyos időnként ismételt röntgenfelvételekkel nézik, van-e valahol a petevezetők területén elzáródásra utaló folytonosságmegszakadás, ill. megjelenik-e a kontrasztanyag a petevezetők szabad hasűri nyílásán.

 

 

Endometriumbiopszia

  • Ennek során közvetlenül a menstruációt megelőzően szövettani feldolgozásra mintát vesznek a méhnyálkahártyából. Célja esetleges rosszindulatú vagy hor­monális elváltozások felderítése.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.