Terhesség alatti bőrelváltozások

A terhesség alatti bőrelváltozások egy része a has és a mellek méretnövekedésének az eredményei, de a legtöbb bőrelváltozás hátterében hormonális változások állnak.

 

Lássuk a terhesség alatti leggyakoribb bőrproblémákat:

Viszketés

 • Az enyhe bőrviszketés gyakori, mert a bőr vérellátása csökken, de ez nem törvényszerű. A terhesség vége felé a has bőre nagyon megnyúlik, és ez gyakran okoz viszketést a has tájékán. Aki viszketést tapasztal, a következőkre gondolhat tehát háttér okként: feszülhet a bőr, elsősorban a has, mell területén, a térfogatnövekedés miatt, de egyszerű bőrszárazság is állhat a háttérben.

 

 • A viszketés azonban súlyosabb probléma jele is lehet, ezért ha súlyossá, elviselhetetlenné kezd válni, mindenképpen fordulj orvoshoz. A cukorbetegség egyik jellemző tünete is a bőrviszketés, ritkán, de előfordulhat, hogy ez a tünet hívja fel a figyelmet kezdődő cukorbetegségre.

 

 • A viszketés erősen hidratáló, rugalmasító testápolókkal, esetleg bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel sikeresen csökkenthető. Ha száraz a kismama bőre, urea tartalmú testápolót javasolt használni, mert sokkal erőteljesebb hidratálást biztosít, mint a hagyományos testápolók. A has, csípő, mell nagyobb igénybevételnek kitett bőrére érdemes egész terhesség ideje alatt stria- krémeket alakalmazni, ezekkel akár teljesen kivédhető a terhességi csíkok megjelenése.

Kiütés

 • A terhesség alatt a bőrödön kiütések jelenhetnek meg, azonban ezek sok esetben nincsenek közvetlen összefüggésben a terhességgel. A leggyakoribb kiütés, ún. melegkiütés, amelyet a nyirkosság, az összesúrlódó bőrfelület és a meleg vált ki. Az irritáló, vörös kiütés valószínűleg ott jelenik meg, ahol a test egyik felülete állandóan hozzádörzsölődik a másikhoz.

 

Nyúlási / terhességi csíkok

 • A nyúlási vagy terhességi csíkok megjelenése jellemző tünet a várandósság időszakában. Ezek a csíkok a bőr mély rétegeiben lévő elasztikus rostok ellazulása, vagy megszakadása révén jönnek létre. Színük először rózsaszínes-vöröses, ami idővel elhalványodik és gyöngyházas csillogóvá válik.  Általában az alhason, a mellen, a combokon és a fenék tájékán jelentkeznek, és a test középpontja felől kifelé tartanak. Többnyire a hízás miatt alakulnak ki, de a hormonok is hatással lehetnek a kialakulásukra. Célszerű nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre – alapos hidratálás által külsőleg és belsőleg egyaránt – mert a már kialakult striákat a legtöbb esetben csak halványítani lehet.

 

 • A magzat növekedésével a has körfogata folyamatosan növekszik. Jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok kialakulása ellen, viszont a striák kialakulását kivédhetjük, ha a nagymértékű és hirtelen súlygyarapodást elkerüljük. Érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan alkalmazható készítményekkel rendszeresen krémeznünk nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel.

 

Májfolt (chloasma)

 • A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások a bőr színére is hatással vannak főleg az első terhességnél az utolsó hónapokban kb. 74 százalékban találhatók májfoltok. Bizonyos testtájakon a bőrben több melanin rakódik le (a szeplőért és a barnulásért is a melanin felelős), ami foltokban bőrelszíneződést okoz.

 

 • A nők számára mentálisan talán azt a legnehezebb feldolgozni, amikor a homlokon, az orron, vagy az arcon jelennek meg a sötét foltok. Ezek csaknem egyforma erősségű, részarányosan elhelyezkedő, éles határú, sárgás-sötétbarna, néha összefolyó festékfoltok a bőrbe ivódva.  Pillangószárnyra vagy bajuszformára hasonlítanak.  Napfény hatására a foltok még határozottabbakká válhatnak, ezért ilyenkor lehetőség szerint védd az érintett területet a tartós, erős napfénytől.

 

 • A terhességi bőrelváltozások és a májfoltok is a terhesség után néhány héttel eltűnnek, a bőr szinte visszanyeri egyenletes színét, illetve pigment-eloszlását. Az elszíneződés okát máig sem lehet pontosan meghatározni.

Visszér / aranyér

 • Felmérések szerint a terhesek ötven százalékának vannak tágult visszerei, melyek hetvenöt százaléka az első, húsz százaléka a második, és öt százaléka a harmadik trimeszterben alakul ki. Ebből a felmérésből az következik, hogy a hormonális változás az elsődleges kiváltó ok, nem pedig a növekvő magzat térszűkítő, vénakompressziót okozó hatása.

 

 • A terhességi visszérbetegség kialakulásának elsődleges oka tehát a terhességi hormonok (oestradiol, progesteron) megjelenése, melyek különböző mechanizmusok révén vezetnek a visszértágulatok megjelenéséhez. Ezen mechanizmusok között szerepel a különböző erek közötti összeköttetések (arteriovenosus shunt) megnyílása.

 

 • Visszér azonban akkor is megjelenhet, amikor a vér visszaáramlása a szív irányába nehézségbe ütközik, vagy nehezebb lesz. A terhesség alatti többletsúly, valamint a véráramban lévő nagyobb térfogatú folyadék feszítettebb munkára készteti a szívet, így a vér nem mindig áramlik megfelelően.

 

 • Jó hír azonban az, hogy szülés után a hormonszintek ill. súly, nagyobb folyadék csökkenésével a visszerek visszanyerhetik tónusukat, újra ellent tudnak állni a véroszlop nyomásának, a tágult vénák részben vagy teljesen visszafejlődnek. Természetesen csak a terhesség során kialakult visszerek húzódnak vissza, a terhesség előtt is meglévő visszerek sajnos már nem tudnak visszafejlődni. Azonban a terhesség alatt megjelenő és a szülés után is megmaradó kisfokú visszeresség elindítója lehet a visszérbetegség folyamatának, és az újabb terhességek az állapot súlyosbodásához vezethetnek.

 

 • Visszért- megszüntető orvosi kezeléseket a terhesség alatt nem szabad alkalmazni és a visszér elleni kenőcsök többsége sem használható a várandósság alatt.

 

Aranyér

 • Az aranyér ugyanúgy alakul ki, mint a visszér a lábakban, sok esetben igen fájdalmas is lehet. A terhesség előrehaladtával a medencére egyre nagyobb nyomás nehezedik, ami gátolja a vér megfelelő visszaáramlását a vénákban. Létezik ún. belső aranyér, de akár ki is türemkedhet a végbélből. Súlyosabb esetben okozhat vérzést, viszketést, fájdalmat, viszont olyan is van, akinél semmiféle tünet nem jelentkezik.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.