Terméketlenség

Terméketlenség lehetséges okai

Nagyjából a megtermékenyített petesejtek fele sohasem ágyazódik be, vagy ha mégis, nem marad életben a terhesség folyamán. Ezekben az esetekben a nők sohasem tudják meg, hogy megfogantak, és még kevésbé azt, hogy el is vetéltek. A nők több mint 25 százaléka elvetél az első három hónapban.A terméketlenség hátterében a nőre, ill. a férfira visszavezethető tényezők körülbelül egyenlő arányban szerepelnek, melyek a következők lehetnek:

 

 • Genetikai okok: az egyszeri vetélés leggyakoribb oka a fejlődő magzatot életképtelenné tevő kromoszóma-rendellenesség.

 

 • Hormonális okok: a vetéléssel végződő főbb hormonproblémák az alacsony progeszteronszint, valamint a PCOS (policisztás ovárium szindróma)

 

 • Véralvadási zavarok: a véralvadási zavarokkal küzdő nők öröklődő thrombofhiliát okozó géneket hordozhatnak, amely azzal járhat, hogy a fejlődő méhlepényben kis vérrögök keletkezhetnek.

 

 • Fertőzés: bakteriális, vírus, gombás, élősködő és nemi úton terjedő fertőzések mindkét félnél

 

 • Szerkezeti rendellenességek: a méh fejlődési rendellenességei tartoznak ide, mint pl. a méhüreg sérülése, esetleg műtét vagy fertőzés okozta összenövések

 

 • Egyéb tényezők: káros szenvedélyek, belső elválasztású mirigyek és a hormonrendszer rendellenességei és a fogamzással kapcsolatos tényezők (hibás hímivarsejt, petesejt beágyazódás stb.)
Teherbeesést akadályozó szaporítószervi tényezők – Nőknél/ Férfiaknál

Nőknél

 • A kívánt terhesség elmaradásának leggyako­ribb okai a petevezetőt érintő, a pete vándorlását akadályozó gyulladásos betegségek, ill. az ovulációs problémák. Az esetek több mint 70%-ának e két be­tegségcsoport egyike áll a hátterében, 5%-ában pedig nem egy, hanem két tényező játszik kóroki sze­repet.

 

 • A petevezetők betegségei lehetnek szerkezet- vagy működésbeli eltérések, amelyek eredményeként a spermiumok nem jutnak el a petéig, vagy a már megtermékenyített pete vándorlása a méhűr felé szenved zavart.

 

 • Az ovulációs problémák esetén a petefészkekben nem érik meg és/vagy nem reped meg tüsző. Hátte­rében különböző hormonális és szervi problémák áll­hatnak, amelyek közül a leggyakoribb az un. policisztás ovárium szindróma (Polycystic Ovary Syndrome; PCOS), ill. az agyalapi mirigy betegségei.

 

 • Az endometriosis lényege, hogy a kismedence egyéb szervein lerakódik a normálisan csak a méhűrt bélelő nyálkahártya, akadályozva azok megfelelő mű­ködését, szűkítve keresztmetszeteiket.

 

 • A méh anatómiai rendellenességei a pete megtapadását, ill. a terhesség kiviselését nehezítik.

 

 

Férfiaknál

 • A férfiak terméketlenségének alapvetően két oka lehet – a spermiumok termelődésének és a spermiumok transzportjának a zavarai. Az előbbi a spermiumok mennyiségi és minőségi elégtelenségét, alaki és mozgásbeli rendellenességeit, az utóbbi a transzportban részt vevő struktúrák – herecsatornácskák, ondózsinór, erektilis funkciók – zavarait foglalja magában.

 

 • A teherbeesés nehézségei közt az egyik vagy mindkét partnert érintő genetikai, ill. belgyógyászati beteg­ségek, gyógyszerszedés, ritkábban a daganatos be­tegségek kezelésében alkalmazott kemoterápiás sze­reknek az ivarsejtekre kifejtett toxikus hatása is állhat.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.