Akupunktúra

Az akupunktúra az alternatív terápiák egy másik, el­ismert formája, a kínai orvoslás alapköve. Kínában már 3000 éve gyakorolják; jelenleg a világ népessé­gének egynegyedénél elsődleges gyógymódként al­kalmazzák. Akupunktúrával rendszeressé te­hető a menstruációs ciklus, javítható a spermiumok egészsége és a fogamzóképesség.

Hogyan működik?

  • A kínai orvosoknak meggyőződése, hogy az emberi test és lélek elválaszthatatlan egységet alkot, ezért mindig az egész emberre össz­pontosít, sosem csupán a részletekre. A tradicionális kínai orvoslásban a jó energiát „chi”-nek hívják, amely a testben meghatározott pályákon, ún. meridiánok mentén áramlik. Ilyen meridiánok kötik össze az egyes szerveket, és biztosítják azok energiaellátását, megfelelő működését. Egészséges állapotban az energia valamennyi me­ridián mentén szabadon áramlik – betegség akkor keletkezik, ha az energia áramlása gyengül vagy megáll, mert valami útját állja. Minden meridiánon belül adottak olyan pontok. amelyek ingerlése növelheti vagy csökkentheti, eset­leg útvonalában megváltoztathatja az energia áram­lását. 12 meridián mentén összesen 365 ilyen pont van, ezeket nevezzük akupunktúrás pontoknak.

 

  • A kínai gyógyászatban a vese a reproduktív funkciók célszerve – mindenfajta menstruációs és/vagy ovulációs zavar, ill. férfiinfertilitás orvoslása a vesék bevonásával, a vesékhez ve­zető pontok ingerlése révén történik.

 

Kiknek ajánlott?

  • Akik­nek problémája funkcionális, és nem anatómiai jel­legű. Az egyes szervekhez folyó energiaáramlás kor­rekciója révén akupunktúrával orvosolhatók a hor­monális zavarokra visszavezethető és az ismeretlen eredetű meddőség bizonyos esetei. Férfiak esetében a spermiumok számbeli és mozgásbeli zavarai, vala­mint a merevedési és ejakulációs problémák javítha­tók jó eséllyel.

 

 

  AZ AKUPUNKTÚRA HATÉKONYSÁGÁNAK TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKA

  • Az ondó minőségének javulása: egy német tanulmányban mutatták ki olyan férfiakon, akiknek ko­rábban alacsony volt a spermiumszáma, vagy spermájukban kevés volt a jól mozgó, jó minőségű élő alak.

 

  • A hormonális egyensúlyra gyakorolt jótékony hatás: a hormonális tengely mentén mind nőkben, mind férfiakban megmutatkozik. Nőkben ennek legmegbízhatóbb jele a ciklus rendszeressé válása.

 

  • A magas hormonszintek: az idősebb nők fogamzásának legfőbb akadályai. Az életkor előrehaladtá­val kimerülő petefészek-hormontermelést az agyalapi mirigy a serkentő hormonok (FSH, LH) fokozott termelésével igyekszik kompenzálni. Bizonyos FSH-szint fölött azonban megtermékenyülés nem jöhet létre. Az akupunktúra segít az FSH- és LH-szintek normalizálásában, lehetővé téve akár a spontán, akár az IVF-fel történő megtermékenyülést.

 

  • Az IVF sikerét a párhuzamosan, kiegészítő terápiaként végzett akupunktúra kimutatottan segíti. Az IVF-monoterápiában részesülő nők 26%-os terhességi rátájával szemben az lVF+akupunktúra kombi­nációs terápia sikere 42%. Más tanulmányok szerint ugyanez az arány 36% vs. 51%. Az akupunktúra a vetélés kockázatát is jelentősen csökkenti – akupunktúra nélkül a vetélés lehetősége mesterséges meg­termékenyítést követően 20%, akupunktúrával 8%.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.